Hoe krijg je als trouwambtenaar meer bekendheid?

H

‘Wil je als trouwambtenaar dan niet meer bekendheid krijgen’, vroeg de vrouw aan de andere kant van de lijn me.

‘Jawel. Dat wil ik zeker. Maar ik werk daar zelf al aan. Ik heb daar jullie niet voor nodig’, zei ik vol overtuiging.

‘Maar je hoeft niet direct landelijk te adverteren. Je kunt ook als trouwambtenaar Brabant bekend komen staan op onze site.’

‘Nee, dank voor het aanbod. Ik pas nog even.’

Ik snap dat ze me bellen, hoor.

Ik werd gisteren gebeld door een vrouw van trouwen.nl. Dat is nog weer eens een wedding site, zoals ik eerder al schreef dat ik ook al van The Perfect Wedding een aanbod had gekregen waar ik volgens hen eigenlijk geen nee tegen kon zeggen als ik carrière wil maken als trouwambtenaar.

En toch zei ik ook gisteren weer nee.

Want hartstikke mooi hoor, al die websites waar je alles kunt vinden op het gebied van trouwen. Al die trouwsites die claimen dat ze jou als toekomstig bruidspaar inspireren. Zodat ik daar als trouwambtenaar eigenlijk niet mag ontbreken. Want dit is mijn kans, een zeldzame kans, om mezelf te presenteren. Aan jou.

En ik snap dat ze bellen.

Ik bedoel: het land is vergeven van de trouwambtenaren en ceremoniesprekers. En allemaal zijn het even leuke trouwambtenaren. Allemaal hebben ze humor. Allemaal maken ze van jouw ceremonie de meest persoonlijke trouwceremonie die er ever ooit is geweest en zal zijn. Doe ik ook ?

De kunst is dus om in dat bos van begenadigde sprekers op te vallen. Hoe doe je dat?

Het gemakkelijkste is dan inderdaad om op zo’n trouwsite te gaan staan. Even een paar honderd euro per jaar aftikken en de afspraken regenen als rozenblaadjes, willen ze je doen geloven.

En misschien is dat ook wel zo.

Maar ik wil het op mijn eigen manier doen.

Hoe komen stellen nu bij mij als trouwambtenaar terecht ?

De meeste stellen die mij vragen of ik hen wil trouwen, zijn via via via via bij mij terecht gekomen. Dat blijft de gouden formule: zorgen dat iedere bruiloft een visitekaartje van je wordt. Dat over iedere ceremonie die jij leidt vol enthousiasme wordt gepraat; door bruidspaar en door gasten van het bruidspaar.

Leuke anekdote is deze:

Een vrouw was laatst bij een ceremonie aanwezig die ik leidde in Uden. Eenmaal thuis, belde ze direct haar dochter op, die volgend jaar gaat trouwen. ‘Meid, ik heb de trouwambtenaar gevonden die bij jullie past: Jeroen.’ ‘Komt die uit Erp’, vroeg de toekomstige bruid? ‘Ja’, antwoordde moeder. ‘Die gaat ons volgend jaar inderdaad trouwen …’ Bleek de dochter mij toevallig een week eerder te hebben benaderd ?

Andere stellen hebben me via de website gevonden. Het zijn dan de woorden of de foto’s die hen aanspreken. En dan komen de stellen niet alleen uit Brabant, maar ook van verder weg. Zo was ik vorige week bij een stel uit Uitgeest. Dat is anderhalf uur rijden vanuit Erp. Maar ze hadden mijn site gevonden, waren enthousiast geworden, we hebben kennis gemaakt, waren nog steeds enthousiast en binnenkort mag ik hen trouwen.

Ook die site werkt dus.

Naar aanleiding van het telefoontje van de mevrouw van bruiloft.nl heb ik me daarom gisteren ook voorgenomen: ik ga meer energie in mijn website steken. Ik ga hier verhalen delen. Ik ga hier vertellen over de stappen die ik zet naar meer bekendheid als trouwambtenaar en ceremoniespreker.

In de hoop, nee overtuiging dat dit gaat werken natuurlijk.

Al is het maar om niet zelf een van de trouwsites te moeten bellen of ze alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft niet nog een plaatsje voor mij als trouwambtenaar vrij hebben ?

 

Share

Reageren? Ga je gang!