Een trouwambtenaar mag niet huilen, toch?

Daar kwam de bruid aan gelopen. Over de brug. Aan de hand van haar vader. En ik … ik moest even slikken. Gelukkig keek iedereen naar haar en had ik nog even de tijd om me te herpakken.

Adem in. Door de neus. Adem uit. Door de mond.

En … klaar. Beginnen maar.

Die emotie. Die tranen die zich aan de ogen meldden. Dat komt natuurlijk omdat het mijn eerste keer als trouwambtenaar was. Toch een tikje zenuwen misschien.

Dat komt ook omdat het allemaal zo dichtbij is, dacht ik naderhand. Mijn zus die trouwt. Mijn enige zus. Mijn jonge zus. Mijn mooie zus. Met wie ik ongelofelijk veel heb gelachen (tenminste, na haar puberteit ;-), met wie ik veel heb gepraat en met wie ik soms heb gehuild.

Haar dan zo gelukkig zien … houd het dan maar eens droog.

Maar dat kippenvel op de armen. Die brok in de keel. Het komt allemaal niet door haar, weet ik sinds zaterdag (sorry, zusje).

Foto door Elke Verbruggen Fotografie®

Ook de bruid die ik afgelopen zaterdag mocht trouwen, werd door haar vader weggegeven. De liefde in haar ogen. En in die van hem. De twinkelingen van geluk in zijn ogen. En in die van haar. Dit was echt. Dit was oprecht. Dit was zo mooi. Zo klein, maar zo intens. En dat allemaal op amper een meter van mij vandaan.

Tja …

Dus daar ging ie weer: adem in (door de neus), adem uit (door de mond). En … klaar.

Intussen zit ik in dubio. Van de ene kant moet het kunnen, vind ik, dat ik meega in de emoties van het moment. Want hé, ik ben geen Rocky Balboa die er onbewogen bij staat. Geen Marijke Helwegen aan wie je niet ziet wat ze voelt. Ik ben maar gewoon Jeroen.

Van de andere kant: het moet natuurlijk niet zo zijn dat een ceremonie straks vertraging op gaat lopen, omdat meneer de trouwambtenaar nog staat te grienen 😉

Dus …

Binnenkort heb ik nog één bruiloft. Daarna is het trouwseizoen ten einde. Alles gaat me goed genoeg af, heb ik intussen ervaren. Het enige waar ik de komende winter maar eens op ga oefenen: zorgen dat ik het droog houd!

Adem-in-adem-uit werkt vooralsnog goed. Maar als je nog andere tips hebt … be my guest:

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *