Wat zijn de voordelen van een zelfstandige trouwambtenaar?

W

Als je gaat trouwen, heb je heel veel keuzes te maken. Dat is niet erg. Sterker nog: dat is juist superleuk. Je kunt je dag en je ceremonie helemaal inrichten op een manier die bij jou past.

Een van die keuzes is: wil ik een trouwambtenaar van de gemeente of kies ik voor een zelfstandige trouwambtenaar?

Waarom voor een zelfstandige trouwambtenaar kiezen?

De reden die ik als zelfstandig trouwambtenaar het meest hoor is: ‘Wij willen een persoonlijke trouwceremonie, met een trouwambtenaar met wie we een klik hebben en die ons een ceremonie geeft die bij ons past.’

Kan je dan geen klik hebben met een trouwambtenaar van de gemeente?

Jawel. Natuurlijk kan dat. Sterker nog: in veel gemeentes kun je zelf kiezen welke ambtenaar jij wilt dat die jullie trouwt. Je kunt je voorkeur voor een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand uitspreken.

Vaak zelfs zullen ze je vanuit de gemeente zelfs helpen bij je keuze. Wil je een ambtenaar die het luchtig brengt of geven jullie de voorkeur aan een plechtige ceremonie? De afdeling burgerzaken kent zijn pappenheimers en kan je perfect vertellen welke babs dan het beste bij jullie past.

Maar … speelruimte om kennis te maken is er vervolgens bijvoorbeeld niet.

En dat is logisch. Een ambtenaar van de gemeente krijgt een vergoeding voor iedere bruiloft die hij of zij voltrekt. Die vergoeding ligt gemiddeld rond de honderd euro. Soms wat meer. Soms wat minder.

Voor dat bedrag mag je eigenlijk niet verwachten dat jullie trouwambtenaar even veel tijd en energie in een ceremonie stopt als dat een zelfstandige trouwambtenaar dat doet.

Een zelfstandige trouwambtenaar maakt alle tijd voor je

Een zelfstandig trouwambtenaar hanteert zijn eigen tarieven, die bovenop de leges komen die je aan de gemeente betaalt. Je mag dan ook meer van je eigen babs verwachten dan van de babs van de gemeente, zoals:

  • Dat hij de ceremonie persoonlijk maakt.
  • Dat hij moeite doet om jullie te leren kennen.
  • Dat hij zich inleeft en inleest in jullie en jullie gasten.
  • Dat hij meedenkt met jullie over hoe jullie ceremonie er komt te zien.
  • Dat hij wat vaker contact met jullie opneemt, in aanloop naar de ceremonie, maar ook daarna.
  • Dat hij je de gelegenheid geeft om eerst eens persoonlijk kennis te maken; gewoon om te kijken of er een klik is.
  • Kortom: dat hij jullie de ceremonie geeft die bij jullie past en waar jullie en jullie gasten nog heel lang met heel veel plezier aan terugdenken.

Dus kies je een ambtenaar van de gemeente of je eigen trouwambtenaar?

Dat is helemaal aan jullie. Heb je een goed gevoel bij de ambtenaar van de gemeente? Top. Dat scheelt je in de kosten voor de ceremonie.

Maar heb je dat vertrouwen niet? Wil je een ceremonie die op en top persoonlijk is? Dan zou ik me eens gaan oriënteren op een eigen trouwambtenaar. En in dat geval: