27 vragen aan trouwambtenaar Jeroen

2

1. Ben je zelf getrouwd?
Ja. Ik was lange tijd de eeuwige vrijgezel. Het bleef altijd maar bij kijken, kijken, kijken. Zonder dat er terug werd gekeken. Of in ieder geval: zonder dat ik dat in de gaten had 😉 Totdat ik op mezelf ging wonen, tegenover een kinderdagverblijf, waar een beeldschone leidster werkte, die ik mee uit vroeg en op wie ik smoorverliefd werd en nog altijd ben. Sinds ik trouwambtenaar ben heb ik geleerd dat er heel veel romantische manieren zijn om je vriend of vriendin ten huwelijk te vragen. Ik deed het tijdens een concert van André Hazes …

2. Ben je zelf (wel) romantisch aangelegd?
Ja. (#hoortopachtergrondvrouwproesten)

Nou ja, één vraag niet naar waarheid beantwoorden, mag wel hè …

3. Zeg, en jij bent dus misschien wel de grootste schrijver van Nederland?
Ja, zo noem ik me wel eens met mijn 1,97 meter. Ik ben gaan freelancen toen ik midden twintig was. Ik had een paar baantjes gehad na mijn studie, maar dat was het allemaal net niet. Te saai. Te eentonig. Te serieus. Totdat ik kwam te schrijven voor een weekblad. Dat was het: nieuwe mensen ontmoeten en hun verhaal optekenen. Geweldig was dat. Leven, beleven en schrijven. Dat was wat ik voortaan wilde. En dat doe ik eigenlijk nog steeds: zodra iemand iets van tekst nodig heeft, commercieel of luchtig, steek ik mijn vinger op.

4. Maar kun je dan de kost niet verdienen met trouwen?
Je weet wat ze zeggen van creatieve mensen? Die zijn zelden commercieel. Nou ja, ik denk dat ik daar wel een schoolvoorbeeld van ben!

5. En je schrijft ook columns?
Ja. Mooiste wat er is. Ooit mee begonnen voor de lokale krant: verhalen over mijn wel en wee als echtgenoot, vader, baasje en schrijver. Met de nodige zelfspot geschreven. Een paar jaar geleden is er zelfs een bundel uitgebracht met daarin een selectie van de meest hilarische en vertederende verhalen: Kleine Dingen. Ik blijf dit doen. Elke week. Lekker losgaan op het toetsenbord om mensen via het geschreven woord te vermaken.

Eefje van Geffen maakte ooit enkele illustraties bij mijn columns. Deze vind ik een van de mooiste: rustmomentje tijdens het wandelen, met boxer Dré.

6. Wat is je mooiste herinnering aan een ceremonie?
Dat was de ceremonie waar Frank bij aanwezig was. Frank is de broer van de bruidegom en heeft het syndroom van down. Wat een schat. Geweldig toen hij luid ‘yes’ riep, toen ik de gasten vertelde dat de bruidegom ‘heel veel vrienden heeft, maar dat hij maar één allerbeste vriend heeft: Frank!’ Zijn heerlijke speech en de spontane knuffel die ik van hem kreeg. Ik krijg elke keer weer kippenvel als ik de foto zie van hem en mij. (Met dank aan fotografe Elke Verbruggen, die het moment perfect vastlegde!)

7. Waarom sta jij niet op startpagina’s als Perfect Wedding?
Veel bruidsparen gebruiken waarschijnlijk inderdaad wel een van de tig startpagina’s die er intussen zijn. Puur om te oriënteren en te zoeken. En ja, ik word wel eens benaderd door deze sites. En ik geloof ook absoluut dat het me meer bezoekers en aanvragen op zou leveren. Maar ik hoor van de bruidsparen die mij benaderen regelmatig dat ze daar door de bomen het bos niet meer zien. En heel simpel: ik wil niet in het bos staan. Ik houd van het bos. Echt. Maar ik hoef er zelf niet te staan. Laat mij maar op mijn eigen plekje bloeien! En gelukkig weten veel bruidsparen mij via een trouwlocatie, een fotograaf, een bruidspaar of via Google toch wel te vinden.

8. Hoeveel ceremonies heb jij per jaar?
In 2022 heb ik 25 stellen mogen trouwen. Vind ik dat genoeg? Ja en nee. Ja, omdat ik ooit voor mezelf ben begonnen omdat ik vrij wilde zijn. En hoe vrij ben je als je een jaar van tevoren zo veel weekenden al vol boekt? Dan zijn 25 ceremonies meer dan genoeg. Maar ook nee! Het is zo ongelofelijk leuk en dankbaar om een stel de ceremonie te geven waarop ze hopen dat ik veel meer zou willen trouwen! Dat is nog een dingetje dus even: ga ik er volle bak voor of maak ik keuzes …?

9. Wat was je leukste bruidspaar?
Hahaha … Onmogelijk deze. Ik had met elk stel dat ik heb mogen trouwen wel een klik. Ik heb wel één stel mogen trouwen dat zó bijzonder was: dertien vrienden die 25 werden en elkaar het jawoord gaven. Onvergetelijk!

En in plaats van de ring namen ze alle 13 tegelijkertijd een slok bier!

10. Waarom doe je niks op social media?
Ehm .. Tja … Misschien vind ik daar ooit nog wel eens de weg …

11. Welke schoenmaat heb je?
46

12. Wat doe je in je vrije tijd?
Ik probeer elke dag een flink stuk te gaan wandelen met boxer Cato, ik tennis, ga een keer per week bootcampen, ik train en coach het voetbalteam van een van mijn dochters, we hebben een volkstuin waar ik in wroet, ik houd van een avondje ‘zeveren’ in klein gezelschap, met een mooi glas bier erbij, ik rijd motor (heel af en toe), lees graag een boek en ben vorig jaar begonnen met spelen op de bastuba.

De bootcampende boomhangende babs!

13. Vind jij het spannend om een ceremonie te leiden?
Spannend is een groot woord, maar ik heb nog steeds een gezonde dosis zenuwen voor elk huwelijk. Daar ben ik blij mee. Weet je, er gaan aardig wat voorbereiding aan vooraf, aan zo’n ceremonie. En je wilt gewoon dat het perfect gaat. Dat het bruidspaar en hun gasten op hun gemak zijn, dat ze worden geraakt door jouw woorden en moeten lachen om jouw grappen. Dat is en blijft spannend. Maar juist daarom ook geeft het iedere keer weer zo’n kick als dat lukt! Als ik een bruidspaar zie stralen. Daar heb ik dat stukje spanning vooraf wel voor over.

14. Wat is jouw gekste ceremonie geweest?
Eerlijk gezegd heb ik nog geen ‘gekke’ ceremonies gehad. Wel al een paar keer een verrassingshuwelijk, waarbij niemand van de gasten wist dat een stel zou gaan trouwen. De sfeer is dan écht uitgelaten. Gaaf is dat. Net wat anders ook was de ceremonie die het bruidspaar in festivalsferen hield en mij zei: ‘Het maakt ons niet uit wat je aantrekt, als het maar geen pak is. Liefst gewoon in korte broek en slippers.’ En zo stond ik dan ook achter mijn tafeltje! Maar echt gek? Nee, nog niet … Dus: kom maar op!

15. Wat is de mooiste reactie die je na afloop van een ceremonie hebt gekregen?
Pfoe … ‘Mooiste ceremonie waar ik ooit bij was’, hoor ik wel eens. Vaak is dat van een van de gasten. En altijd dacht ik dan bij mezelf: ach, die heeft gewoon nog niet zo veel ceremonie meegemaakt! Totdat een bruidsfotograaf me dat zei. Nadat de ceremonie was afgelopen, kwam hij vlug naar me toe om me te complimenteren: “Ik zie veel ceremonies, ook door ‘echte’ cabaretiers. Die zijn grappig, zonder meer, maar hadden in de regel een standaard woordje. Jouw humor is helemaal afgestemd op het bruidspaar. Klasse!’ Ik denk dat dat de mooiste is, juist omdat hij al jarenlang ervaring had en veel ceremonies had bijgewoond. En ja, dat heb ik nu maar eens nagevraagd!

16. Hoe zit dat met dat cabaretgroepje waar je in zit?
Dat is intussen een groepje in ruste: 3xNiks. Opgericht met 2 voetbalmaatjes voor een optreden op de bonte avond van de voetbalvereniging. Dat klikte. Zo ontzettend goed dat we een jaar of vijftien als beste vrienden hebben opgetreden op bonte avonden en pronkzittingen. Vaak als uitsmijter van de avond. Topavonden beleefd, zowel tijdens het optreden als daarna 😉

3Niks in actie in 2016, toen de 3e Niks (rechts in beeld) prins carnaval mocht zijn.

17. Hoe ziet een avondje eruit waarop jij langskomt als babs?
Zo’n avond is gewoon keigezellig. Ik neem geen officieel interview af, we kletsen gewoon, waarbij we op een heel ongedwongen manier het leven van de bruid en bruidegom induiken. Ik heb hier al eens een verhaal over geschreven: ‘Help, de trouwambtenaar komt op bezoek!

18. Heb je nog een leuke anekdote?
Ik blijf dat moment grappig vinden dat alle gasten klaar zitten, dat het bruidspaar klaar staat om de entree te maken, dat de muziek wordt ingezet en dat het bruidskindje aangeeft in de broek te hebben gepoept … In de vestibule, verschuild achter de bruidsjapon, hebben ze hem zijn luier verschoond.

19. Trouw jij door heel Nederland?
In principe wel. Toch is het vooral Noord-Brabant, Limburg en Gelderland waar ik ‘optreed’. Dat zal met Google te maken hebben  Maar heel eerlijk: dat vind ik ook wel best. Ik ben ook een paar keer buiten mijn oevers getreden en dat was net zo leuk, maar waar ik nu vaak een dagdeel kwijt ben aan een ceremonie, is dat met de reistijd vaak gelijk een hele dag. En dat is prima als die tijd vergoed wordt natuurlijk. Maar tegelijkertijd is Nederland vergeven van de trouwambtenaren. Als iedere streek zijn eigen leukste trouwambtenaar heeft, word ik het wel van Noord-Brabant!

20. Wat is de mooiste locatie waar jij ooit hebt getrouwd?
Die is serieus niet te beantwoorden! Er zijn zo veel prachtige trouwlocaties. Heel dichtbij (ik woon in Erp) ben ik gecharmeerd van De Brabantse Hoeve, maar dat heeft niet alleen met de locatie te maken, maar ook met de eigenaar en het personeel: die zijn ongekend gastvrij! Kastelige locaties zijn altijd sprookjesachtig mooi. Ik was zelfs eens op een kasteel in België, met de ceremonie op het plateau en uitzicht over het dal. Bizar mooi! Maar ook een tuin of weiland zijn om te toveren tot prachtige locaties, waarbij ik een zwak heb voor de styling van Blooming Style. Kortom: één mooiste locatie heb ik niet. Sorry.

In België, met uitzicht over het dal!

21. Wat vind jij het leukste aan het leiden van een ceremonie?
Ik heb lange tijd gedacht dat ik een schrijver ben. Ik schreef teksten. Dus was ik een schrijver. Maar ik heb dat andere talent, als ik dat zo mag noemen, daardoor weggedrukt: het entertainen. Ik ben echt geen jongen die graag op de voorgrond staat, helemaal niet zelfs, maar ik kan er intens van genieten als ik daar sta en ik mag een bruidspaar en zijn gasten trakteren op een woordje dat hen raakt, met als hoogste inzet de bulderlach!

22. Van welke muziek houd jij?
Hazes. En dan de ouwe! Daar blijf ik een zwak voor hebben. Ik ben een jaar of tien naar zijn optredens geweest in de Ahoy. Geweldige avonden! Wat een sfeer! En verder? Bijna alles. Ik heb genoten van de optredens van Flogging Molly, vond het fantastisch om met mijn kinderen naar Nick en Simon te gaan, heb gerockt bij Sepultura, gehökt bij Normaal en zwier thuis mee op Franse chansons.

23. Heb jij je eigen kantoor?
Ja. Ik heb een kantoor in de tuin staan: een ‘werkplaats’ van zo’n 20 m2, met veel glas rondom, zodat ik de merels de pieren uit het gras kan zien pikken. Ideaal chillhok, vinden de dochters. En dat is een mooie stok achter de deur voor mij, die opmerking: want zodra de opdrachten opdrogen, ben ik denk ik mijn ‘hok’ kwijt!

24. Spreek jij je talen?
Ik heb een jaar Frans gestudeerd aan de universiteit van Nijmegen. Ben op 22e nog eens een weekje druiven gaan plukken om die geweldige taal ook in de praktijk toe te gaan passen. Bleek dat net bij een wijngaard te zijn waar praktisch alleen Nederlanders werkten. Merde! Amper een woord Frans gesproken daar. Wel wijn leren drinken, trouwens: ’s morgens om 8.15 uur het eerste glaasje, tijdens het plukken. Na die tijd amper nog een woord Frans gesproken. Dacht altijd dat het ook helemaal weggezakt was, totdat we een paar jaar geleden in Ierland op vakantie waren en ik 2,5 uur lang met een Fransman heb zitten kletsen op het terras van onze B&B. Het zit er dus nog. Maar het kwam van diep!

25. Moet je een training volgen om trouwambtenaar te kunnen zijn?
Nee. En ja, ik heb dat wel gedaan: 495,- euro ex btw betaald voor een paar uurtjes ‘les’ van een ervaren trouwambtenaar. Met 10 man tegelijk die ook babs wilden worden. De enige die daar wijzer van is geworden, is degene die de workshop gaf. Tuurlijk heb ik er een paar dingetjes van opgestoken, maar trouwambtenaar zijn is vooral een kwestie van jezelf durven zijn en je altijd terdege ook beseffen dat je in functie bent: trouwen is en blijft een ambtelijke aangelegenheid. En ja, dat mag met humor en zelfs met enige spot ingevuld worden. Maar de wet en de liefde moeten altijd leidend zijn!

26. Spreek jij ABN?
Zo goed als. Laten we het daar op houden. Maar zo grappig: tegen stellen die van buiten Brabant komen, zeg ik vaak dat ze de zachte g er gratis bij krijgen. De reactie van de bruidsparen, zelfs die uit de Randstad, zijn eigenlijk altijd hetzelfde: top!

27. Wie zou je ooit nog wel eens willen trouwen?
Jou!

Volgens mij heb ik écht alles over mezelf verteld nu. Maar mocht je nog vragen hebben, stel ze me gerust in de reacties. Dan voeg ik hem aan het lijstje op deze pagina toe.

Reageren? Ga je gang!