Zelfstandig trouwambtenaar

Z

Hi, ik ben Jeroen. Zelfstandig trouwambtenaar. Op de rest van de site lees je wie ik ben. Wil je een beeld krijgen van mij als zelfstandig BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) en van hoe ik mijn trouwceremonies aanvlieg? Lees dan vooral ook mijn verhalen als bloggende babs.

Hier, op deze pagina, leg ik je uit wat een zelfstandig trouwambtenaar nu precies is, wat hij doet, wat hij kost, enz. Gewoon alles kort samengevat. Graag gedaan 😉

Wat is een zelfstandig trouwambtenaar?

Als je trouwt, betaal je de gemeente waar het huwelijk plaatsvindt leges. Dat zijn de kosten die de gemeente jou in rekening brengt om te trouwen. In die leges inbegrepen zit de trouwambtenaar van de gemeente.

Prima, zeggen veel stellen. Geregeld. En door.

Maar …

… er zijn ook veel bruidsparen die niet willen dat de gemeente bepaalt wie hen trouwt.

Want de ceremonie is vaak de aftrap van de dag. Dat moet al een feestje op zich zijn, vinden zij. Een ‘evenement’ dat zij zelf mee in willen kleuren, op een manier die bij hen past. En dus ook met een BABS met wie ze een klik hebben en in wie zij het vertrouwen hebben dat hij er een onvergetelijke ceremonie van maakt. Zij kiezen hun eigen trouwambtenaar. Oftewel: de zelfstandig trouwambtenaar.

Mag een zelfstandig trouwambtenaar in elke gemeente trouwen?

Bijna overal. Er zijn nog steeds gemeentes die vasthouden aan hun eigen trouwambtenaren. Ergens is dat te begrijpen: een huwelijk is en blijft een officiële gebeurtenis, die impact heeft op jullie status samen. Dat is niet iets waar je als gemeente lichtzinnig mee om wilt springen.

Je wilt als gemeente van de dienstdoende trouwambtenaar op aan kunnen! En prima dat hij er een feestje van maakt, dat hij de ceremonie met humor aanvliegt of dat hij er de kinderen bij betrekt, maar hij moet vooral ook zorgvuldig zijn en vooral ook de regels in acht nemen.

Elke gemeente hanteert daarom haar eigen principes voor het benoemen van een zelfstandig trouwambtenaar. Check daarom vooral ook eerst de site van de gemeente waar jullie gaan trouwen. Daar vind je vaak alle informatie over het trouwen en trouwambtenaren.

Zijn er veel verschillen tussen de ene of andere zelfstandig trouwambtenaar?

Schrik niet, maar er zijn er intussen waarschijnlijk zo’n honderdduuzend van in Nederland, volgens mij. Google je op ‘zelfstandig trouwambtenaar‘, dan levert je dat 65.800 resultaten op.

Maar wat die verschillen dan precies zijn?

Dat zit hem de ene keer in de aanloop naar de ceremonie toe. De ene trouwambtenaar beperkt zich tot een gesprek met jullie, de andere interviewt ook de hele kring mensen om jullie heen. De een maakt er een romantische gebeurtenis van, de ander doet het wat losser. Sommige kiezen voor een vrouwelijke trouwambtenaar, andere juist weer heel bewust voor een mannelijke babs. En dan heeft ieder ook nog zijn eigen tarieven.

Keuze te over. Succes dus. Al zou ik zeggen: nu je toch op mijn site bent, snuffel vooral ook hier even rond 😉

Wat kost een zelfstandig trouwambtenaar?

Dat varieert. Kies je voor een bekende Nederlander als babs, dan betaal je daar een prijs voor. Tarieven beginnen dan op zo’n 1.500 euro. Voor dat bedrag heb je trouwens iemand van de c-garnituur; iemand die te koop loopt met zijn bijrol in aflevering 28 van seizoen 17 van Goede Tijden Slechte Tijden bijvoorbeeld. Tarieven kunnen daarna oplopen tot vele duizenden euro’s als je een echte BN’er achter de spreekstoel wilt hebben staan.

Heel logisch: ook ik zou meer vragen als ik een bekende kop zou hebben. Maar dat gaat me te lang duren, gok ik …

(Ik heb trouwens als BABS ooit Bekende Nederlander kunnen worden. Lees maar: https://www.trouwambtenaarjeroen.nl/hoe-ik-als-babs-een-bekende-nederlander-kon-worden-maar-weigerde/) 

Eén geluk: de meeste zelfstandige trouwambtenaren zijn geen bekende Nederlander. De meeste babsen vermelden hun tarieven wel op hun site. Dat ligt zo’n beetje – en dat is nattevingerwerk van mij – tussen de 500,- en 1.500 euro. Een enkeling daaronder, een uitzondering daarboven.

Oh … en wat mijn tarief is? Dat lees je hier: tarief trouwambtenaar Jeroen.

Een zelfstandig trouwambtenaar kost altijd meer geld dan een ambtenaar die je door de gemeente wordt aangewezen. Maar: dat geld is hij ook dubbel en dwars waard. Tenminste … ik wel 😉

Als jullie voor een eigen trouwambtenaar kiezen, hoe gaat dat dan verder in zijn werk?

Zodra je trouwdatum bekend is, geef je bij de gemeente aan dat je wilt gaan trouwen. Een van de opties is dan bijna altijd dat je aan kunt geven of je een eigen trouwambtenaar wilt hebben, een zelfstandige babs dus. Daarvoor heb je een paar gegevens nodig:

  • Contactgegevens van jullie babs
  • Kopie van de beëdiging tot trouwambtenaar (iedere trouwambtenaar is door de rechtbank beëdigd)
  • Kopie van een identiteitsbewijs van jullie trouwambtenaar

De gemeente brengt dan trouwens wel nog wat extra bij jullie in rekening. Jullie zelfstandig trouwambtenaar wordt namelijk voor één dag benoemd tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente waar jullie trouwen. Daar zijn wat administratieve kosten mee gemoeid. Hoeveel? Dat varieert weer per gemeente. Vind je ook allemaal op de site van de gemeente als het goed is.

Jeroen, wil jij onze trouwambtenaar zijn?

Ha! Ik dacht dat je het niet meer ging vragen 😉

Ja, natuurlijk. Bel me of vul onderstaand formuliertje in. Dan check ik of ik jullie trouwdatum nog vrij heb.

Heb je andere vragen?

Over hoe je zelfstandig trouwambtenaar wordt? Of iedereen zelfstandig BABS kan worden? Of je daar een cursus voor moet volgen? Vraag het me gerust. Mail gewoon.