Trouwambtenaar Meierijstad

De gemeente Meierijstad heeft een aantal eigen trouwambtenaren. Als jullie besluiten te gaan trouwen in Meierijstad, kunnen jullie kiezen uit een van deze ambtenaren; of de gemeente wijst jullie een van hun trouwambtenaren toe.

Maar wat als jullie je eigen trouwambtenaar willen hebben in Meierijstad, kan dat dan?

Ja, dat kan!

De gemeente Meierijstad gaat met haar tijd mee en staat daar voor open.

Zijn er dan nog gemeenten die wel moeilijk doen over een eigen babs?

Ja, die zijn er nog steeds; om uiteenlopende redenen. Meestal is dat omdat zij het ambt van trouwambtenaar willen beschermen.

En ergens snap ik dat wel, hoor.

Trouwen is een serieuze aangelegenheid. Dat wil je als gemeente niet overlaten aan een lukrake clown.

Van de andere kant: steeds meer mensen kiezen voor een eigen trouwambtenaar, omdat ze hun ceremonie luchtiger, persoonlijker, vlotter, grappiger willen hebben.

Ze willen iemand met wie ze een klik hebben. Die alle tijd voor hen neemt. In wie ze het vertrouwen hebben dat hij of zij er een ceremonie van maakt waar nog lang over na wordt gepraat.

En feit is: een trouwambtenaar van de gemeente heeft in de regel niet de tijd of creativiteit om een eigen draai aan een ceremonie te geven.

Wat is mijn status als trouwambtenaar in Meierijstad?

Ik woon in Meierijstad; in Erp. Ik ken als zelfstandig trouwambtenaar de meeste officiële trouwlocaties van de gemeente. En heb op de meeste ervan intussen ook al stellen mogen trouwen.

Het Raadhuis in Veghel, Kasteel Henkenshage in Sint-Oedenrode, het Raadhuis in Erp …

Been there. Done that.

Daarnaast heb ik vooral op veel zelfgekozen trouwlocaties in Meierijstad mensen in de echt verbonden; meestal bij mensen in de tuin.

Maar … ik ben dus officieel geen trouwambtenaar ván de gemeente Meierijstad.

Ik ben een zelfstandig trouwambtenaar, zoals dat dan heet; of een zelfstandige babs. In Meierijstad.

Deze trouwceremonie vond plaats op de Noordkade in Meierijstad, tijdens een trouwbeurs. Met mij als trouwambtenaar.

Hoe zorgen jullie dat ik jullie in Meierijstad mag trouwen?

Dat werkt eigenlijk heel simpel.

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is via de site van de gemeente Meierijstad een verzoek indienen om een eigen trouwambtenaar voor te dragen.

Let wel op:

Kies je voor een eigen trouwambtenaar, zorg dan dat jullie dat uiterlijk twaalf weken voor jullie ceremonie hebben geregeld! Anders zijn jullie te laat.

Om jullie eigen babs voor te dragen, heb je enkele gegevens nodig van jullie trouwambtenaar:

 • Naam- en adresgegevens
 • Contactgegevens
 • Kopie van een identiteitsbewijs
 • Kopie van een beëdiging

Als de gemeente Meierijstad instemt met jullie eigen trouwambtenaar, wordt degene die jullie mag trouwen voor één dag benoemd. Hij of zij is dan buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) voor één dag van de gemeente Meierijstad. 

Ehm … een kopie van beëdiging?

Ja. Iedere trouwambtenaar, ook de zelfstandige babsen, moet bij de rechtbank zijn beëdigd. Zo’n beëdiging betekent dat je aan de rechter een verklaring aflegt dat je naar eer en geweten handelt.

Is een formaliteit. Duurt ook maar vijf minuten en dan sta je weer buiten. Maar het moet wel gebeuren.

Voorheen moest je als zelfstandige trouwambtenaar voor ieder huwelijk opnieuw worden beëdigd door de rechtbank. Sinds 2019 is dat aangepast; mede vanwege de groei van het aantal zelfstandige trouwambtenaren.

Een beëdiging is in principe voortaan voor onbepaalde tijd.

De eerste bruiloft die ik mocht leiden als zelfstandig trouwambtenaar was in Meierijstad. De locatie op de foto is geen officiële trouwlocatie, maar een eigen locatie.

Wat zijn de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar in Meierijstad?

Ga je trouwen in Meijerijstad, dan betaal je de gemeente trouwleges.

De hoogte van die leges is afhankelijk van de dag, locatie en het tijdstip dat je trouwt. Trouwen op een doordeweekse dag is goedkoper dan trouwen op zaterdag. En trouwen voor 16.00 uur is weer goedkoper dan trouwen in de avond.

Kies je voor een eigen locatie? Dan is dat duurder dan wanneer je wilt trouwen op een van de officiële trouwlocaties van de gemeente.

Je kunt ook kosteloos trouwen in Meierijstad.

Klik op de link om naar de site te gaan van de gemeente voor alle trouwtarieven in Meierijstad.

In die leges zit een trouwambtenaar van de gemeente inbegrepen.

Kies je voor je eigen babs, dan komen daar aanvullende kosten bij:

 • Extra administratieve kosten
  De gemeente Meierijstad moet de trouwambtenaar van jullie keuze voor één dag benoemen. Daar brengt administratieve kosten met zich mee. Die variëren per gemeente. De laatste info is dat die kosten in Meierijstad 150,- euro bedragen.

 • De kosten van jullie eigen trouwambtenaar
  Is het huwen van mensen voor een gemeentelijke trouwambtenaar vooral een erg leuke hobby, voor zeen elfstandige trouwambtenaar is het voor een deel ook zijn of haar roeping en/of beroep. Iedere zelfstandige babs hanteert daarom een eigen tarief dat bovenop de trouwleges komt.

  Check de link voor meer informatie over de kosten van jullie zelfstandige trouwambtenaar.

Samenvattend: mag ik jullie babs in Meierijstad zijn?

(Want dat is eigenlijk alles wat jullie wilden weten, toch 😉

Het goede nieuws: ja, dat mag!

Ik heb hier geprobeerd op jullie mogelijk vragen antwoord te geven, maar heb je nog meer vragen? Bel gerust. Of mail me.

Tot slot een tip over de kosten!

Willen jullie je eigen babs, maar komen jullie er dan met de kosten niet uit, omdat jullie dan naast de leges ook de kosten voor de trouwambtenaar hebben?

Dan zou je kunnen overwegen om bij de gemeente op een dag te trouwen dat dit gratis is. Het trouwen is dan niet veel meer dan een formaliteit: het geven van het jawoord en het zetten van een handtekening. Dat gebeurt op het gemeentehuis in Veghel.

Maar op jullie trouwdag is dan de ceremonie. Dus met de daggasten, met de ringen, met (nogmaals) het jawoord, met een fantastische speech, met liefde, met een lach en met … jullie eigen trouwambtenaar.

Is jullie trouwdatum bekend?

Check dan of ik als jullie trouwambtenaar in Meierijstad beschikbaar ben: