Wat kost een zelfstandig trouwambtenaar?

W

Pfff, nu je zelf gaat trouwen, krijg je pas in de smiezen hoe duur zo’n bruiloft kan zijn. Want echt, je jurk en het pak zijn pas het begin.

Alles kost geld. Echt alles.

Je trouwt maar één keer, zeggen ze dan.

En dat klopt: jullie bruiloft moet de mooiste dag van jullie leven worden. Moet. En dat mag ook best wat geld kosten. Daar waren jullie al op voorbereid.

Maar nu jullie je aan het oriënteren zijn op leveranciers en dienstverleners, weten jullie dat je keuzes zult moeten maken. Niet alles kan. Want ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hier groeit geen geldboom in de tuin.

Een van die keuzes: wie wordt jullie babs of trouwambtenaar.

Eén ding weten jullie wel al zeker: de trouwceremonie is de aftrap van de dag en moet bij jullie passen.

De ceremonie geldt als een van de meest intieme en meest waardevolle momenten van de dag misschien wel. Het moment dat jullie samen zijn met de mensen die jullie het meest dierbaar zijn. In de ideale setting.

Dan worden er rake woorden gezegd.

Er wordt gelachen.

Er valt misschien een traan.

Het is het moment dat jullie voelen dat jullie nog nooit zo veel van elkaar hebben gehouden als hier en als nu.

Met één woord als hoogtepunt: een overtuigend ja uit het diepst van jullie hart.

Wat zijn de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar?

Dat moment willen jullie toevertrouwen aan de trouwambtenaar die bij jullie past.

En dat is bij voorkeur geen trouwambtenaar van de gemeente, omdat die – nou zal ik het netjes stellen – in de regel wat formeler of stijver is.

Maar nogmaals: de hele dag kost jullie al geld. Jullie moeten keuzes maken. En dus willen jullie weten: wat zijn nu de kosten van een trouwambtenaar?

Grote verschillen in kosten voor een trouwambtenaar

Het grootste verschil in de prijs die een babs vraagt, zit hem in het feit of je bekend of onbekend bent als trouwambtenaar.

En met bekend en onbekend, bedoel ik bekend van televisie.

Het lijkt een hype te zijn dat bekende Nederlanders trouwambtenaar worden. En dat snap ik: het is een van de leukste en dankbaarste ‘beroepen’ ter wereld.

Er is vorig jaar zelfs een website opgericht waar je je eigen bekende Nederlander als babs kunt boeken: celebabs.nl. Maar schrik dan niet van prijzen die enkele tot vele duizenden euro’s bedragen.

Overigens: dat is hun goed recht hè.

Als ik een goede tv-kop had gehad, had ik misschien hetzelfde gedaan. Dat heet marktwerking. Maar ik heb nu eenmaal niet de looks van – ik noem maar iemand – Frits Sissing …

Wat is het tarief van een zelfstandig babs?

Wat is het gemiddelde tarief dat een zelfstandig trouwambtenaar vraagt?

Exacte cijfers heb ik niet.

Maar toen ik zes jaar geleden startte als zelfstandig trouwambtenaar ben ik me daar natuurlijk wel in gaan verdiepen.

Ik werd door twee stellen tegelijk gevraagd om babs te worden, omdat zij ervan overtuigd waren dat ik het wel losjes, persoonlijk en met de nodige humor en zelfspot zou doen.

Maar ja, wat vraag je dan?

Dus ben ik eens rond gaan kijken en rond gaan vragen.

De kosten variëren, heb ik geleerd, maar als je een ondergrens en bovengrens zou moeten trekken, kom je met een natte vinger uit tussen de 750 en 1.500 euro.

En ja, er zullen er bij zijn die goedkoper zijn en er zullen er bij zijn die duurder zijn. Maar bijna alle tarieven die ik heb gezien en gehoord, lagen tussen deze twee bedragen.

Let wel:

Dit tarief komt bovenop de trouwleges die je bij de gemeente betaalt waar je gaat trouwen. Dat is dan ook de reden dat sommige bruidsparen er voor kiezen om op een doordeweekse dag gratis bij de gemeente te trouwen. Vervolgens kiezen ze een eigen babs voor hun ceremonie. Zo besparen ze in de kosten.

Waarom is de ene trouwambtenaar duurder dan de andere?

Babs is een vrij ‘beroep’.

Je kunt vragen wat je wilt. Vragen wat bij je past.

En de een is fulltime babs of wil fulltime babs zijn en moet dus een hoog tarief vragen om inkomen te kunnen halen uit zijn werk; de ander ziet het vooral als een ambt om naast het bestaande werk te doen.

Daarnaast heb je natuurlijk de marktwerking: een babs die erg geliefd is, zal in de regel meer vragen dan een babs met een lege agenda.

Wat is mijn tarief als trouwambtenaar?

Veel te laag 😉

Nee, ik ben inderdaad als trouwambtenaar Jeroen wel aan de onderkant begonnen. Maar had al snel in de gaten dat er in de voorbereiding wel wat meer uurtjes gaan zitten dan ik had gedacht.

Bovendien: de bruidsparen die ik had getrouwd, net als hun gasten, waren superenthousiast. Kennelijk doe ik iets anders. Kennelijk doe ik iets goed.

Mijn tarief is 950,- euro.

Daar zit alles in. Kennismaking, interview, het schrijven, de voorbereiding en de ceremonie zelf.

Het enige wat er bij komt – mocht de trouwceremonie verder dan 25 kilometer rondom een straal van Erp zijn – dan is dat reistijd en/of de kilometers.

De belangrijkste vraag nu: wat is de trouwambtenaar jullie waard?

En dan kom ik terug op waar ik dit lange (sorry) verhaal mee begon: als je gaat trouwen, dan kom je er al snel achter dat je keuzes moet maken.

Nemen jullie genoegen met het woordje van een trouwambtenaar van jullie gemeente? Prima. Niks mis mee. Hij of zij zit dan in de trouwleges inbegrepen.

Maar vinden jullie net als ik (ja, duh!) dat een ceremonie zo veel meer moet zijn dan het ontfutselen van het jawoord? En vinden jullie dat juist de ceremonie zo belangrijk is op jullie dag?

Nou ja … dan kennen jullie nu mijn prijs.

Het enige dat jullie nu dan nog willen weten, is: is trouwambtenaar Jeroen nog beschikbaar voor onze trouwdag?

Vraag het me. Bel me, mail me of vul gelijk even onderstaand formuliertje in!