Hoe ik als babs een bekende Nederlander kon worden, maar weigerde

H

Of ik de komende week nog een bruiloft heb staan, vraagt het mailtje, dat is opgesteld door een redacteur van BNN/VARA? En of Filemon Wesselink dan langs mag komen om opnames te maken voor een nieuw programma over de liefde?

Hé, dat is bijzonder. Google laat me dus als babs ook in Hilversum al zien. Cool.

Of … zou ik gewoon al langer op een shortlist staan van televisiemakend Nederland?

Is dat spotje waarin ik figureerde op de nationale televisie dan toch langs alle John de Mol-types gegaan en hebben ze gedacht: ‘Verrek, die vent heeft een vreselijk accent en is eigenlijk al te oud om nog door te breken, maar die kop! Zo markant. Zo karaktervol. Een echte televisiekop. Houd hem in de smiezen.’

Ik lees verder.

Ze hebben het idee dat het begrip ‘liefde’ aan het afkalven is, dat monogamie al lang geen vanzelfsprekendheid meer is en willen een ceremonie bijwonen waarin de liefde nog wel volop wordt gevierd.

Ik twijfel.

Dit kan als babs wel eens mijn doorbraak zijn bij het grote publiek.

Want het enige dat ik nu doe om in beeld te komen bij bruidsparen, is af en toe een verhaaltje schrijven op deze site, in de hoop dat ik daar op word gevonden. Mezelf naar voren schuiven via social media vind ik bijna gênant. (Dat is stom. Weet ik. Maar zo voelt het.) En me aansluiten bij een platform, vind ik zo plat. Ik wil het op eigen kracht doen. Dan krijg ik ook de bruidsparen die het beste bij me passen, zo blijkt tot nu toe.

Van de andere kant: één optreden en ik ben een bekende babs. Daar kunnen geen honderd verhalen tegenop.

Ik google vlug even op ‘bekende Nederlander als babs’.

Hahaaaa … Wist je dat een aantal bekende Nederlanders zich hebben verenigd in een collectief: celebabs. Anouk Smulders, Irene Moors, Ellie Lust, Jurgen Rayman, Dennis Weening … Ze zijn allemaal te boeken als spreker op jouw ceremonie.

Wil ik daar bij horen, vraag ik me af?

Dat Irene me belt: ‘Jeroen, jongen. Kom erbij. Dat is makkelijk verdienen. Mensen vullen een formulier in. Op basis van de antwoorden laten we een tekstschrijvertje de speech schrijven. Het enige wat wij hoeven te doen is die speech opdreunen. En het gaat de mensen niet eens om wat we zeggen, het gaat om ons. Dat ze kunnen zeggen dat hun idool hen heeft getrouwd. Kom op. Doe mee! Want jij bent als babs op televisie geweest en bent nu ook een bekende Nederlander!’

Wil ik dat ook?

Ik weet het antwoord al.

‘Dank voor het verzoek’, antwoord ik per mail aan BNN/VARA. ‘Maar ik zie er van af. Heel veel succes met jullie programma!’

Ik vind het te leuk om de mensen zelf te spreken. Om bij hen thuis op bezoek te komen. Om hun verhaal zelf te vangen in een speech. Om zelf de grappen te bedenken. Ik vind het te leuk om authentiek en origineel te zijn. Te leuk om gewoon Jeroen te zijn in plaats van een bekende Nederlander.

Ik wil pas na de ceremonie jullie idool worden, niet al ervoor 😉

Share

Reageren? Ga je gang!