Jullie trouwceremonie

J

Eén ding weten jullie zeker: voor jullie géén saaie ceremonie! Nee, jullie willen een ceremonie die anders is. Eentje die persoonlijk is, van het moment dat jullie opkomen tot het moment dat jullie onder groot applaus aflopen, op naar de borrel!

Jullie willen een ceremonie waarin jullie verhaal wordt verteld, maar wel op een manier die verrast. En dan niet alleen jullie, maar ook jullie gasten.

Een ceremonie die vol liefde is. Die ontroert. Waarin misschien een traantje weggepoetst wordt.

Maar vooral ook: een ceremonie waar wordt gelachen.

De ceremonie als de perfecte aftrap van een onvergetelijk feest waar jullie én jullie gasten nog heel lang aan terugdenken.

Toch?

Mooi! Gaan we regelen.

Hoe ziet zo’n ceremonie door trouwambtenaar Jeroen er uit? Wat is mijn stijl?

Nuchter. Misschien is dat wel een goede beschrijving. Ik ben niet van het zoetsappige. Het overdreven gedweep met romantiek. Niet van de teksten die zo uit een bouquetreeks getrokken lijken te zijn.

Tuurlijk. Het gaat om de liefde. En dat gaat gepaard met emoties. Met verliefde blikken. Handjes die in elkaar haken. Maar ik leg het er niet duimendik bovenop. Jullie trouwen niet voor niets. Iedereen weet dat jullie helemaal hoteldebotel zijn. Dat hoef ik niet ook nog eens te vertellen. Dat stralen jullie al uit.

‘Wat ben ik blij dat we voor jou hebben gekozen, dit was precies waar we op hoopten! Je hebt echt zoveel info uit ons zeer gezellige gesprek gehaald en er een geweldig, persoonlijk verhaal van gemaakt.’

Oh … daar op inhakend. Jullie trouwen misschien op een prachtige locatie die een rijke geschiedenis heeft. Maar wees gerust: ik ga het niet hebben over het prachtige glas- en loodwerk in het pand of over de zeldzame vijveranemoon die juist vandaag zo mooi in bloei staat. Komt dat zien. Komt dat zien!

Nee. Nee. Nee.

Het gaat om jullie. Het gaat over jullie.

Ik ben ook geen droog kopieerapparaat. Tijdens onze afspraak hangen jullie je ‘geschiedenis’ tegen mij aan. Dat verhaal lepel ik niet één op één op. Ik ga daar mee kneden, stomen en stoeien. Ik zuig alle info op tijdens onze afspraak. Ik hoor alles, zie alles en voel alles. Ik ga jullie typeren. Op zo’n manier dat mensen denken: hahaaaaa, ja dat is typisch jullie!

Zoals een fotograaf laatst na afloop van een ceremonie tegen me zei:

‘Hoe vet was dit! Ik zie veel ceremonies, ook door ‘echte’ cabaretiers. Die zijn grappig, zonder meer, maar hadden in de regel een standaard woordje. Jouw humor is helemaal afgestemd op het bruidspaar. Klasse!’

Ik ga voor de onverwachte draai. Voor de verrassing. De spot en zelfspot. Voor de reacties na afloop. Dat mensen jullie bij het feliciteren zeggen: ‘Wat was DIT een gave ceremonie! Hoe komen jullie aan die vent?!’

Ik ben van de lach.

Want wat is liefde, wat is échte liefde als er niet kan worden gelachen!?

En [diepe zucht] nee, dat zijn niet de geijkte grapjes over schoonmoeders. Ik sta daar sowieso ook helemaal niet om zelf perse grappig te moeten worden gevonden. Ik gebruik jullie voor de lach. Mensen moeten om jullie lachen. Om hoe ik jullie neerzet. Niet om mij. Niet om mijn persoontje.

‘Wow, wat heb je er een mooi moment van gemaakt. De avond was mooier dan ik had durven dromen! En de kinderen? Ik geloof niet dat ik die ooit al zo heb zien stralen! Bedankt, het was top.’

Dat is trouwens nog zoiets.

Ik ben dan wel de babs. Ik ben de trouwambtenaar. Maar eigenlijk … doe ik er helemaal niet toe. Het gaat niet om mij. Het gaat om jullie. Jullie zijn het middelpunt. Niet ik.

Ik ben – in alle bescheidenheid – heel bescheiden.

Dat klinkt raar, maar dat vind ik belangrijk om gezegd te hebben.

Ik sta daar niet met grootse gebaren alle aandacht op mij te vestigen. Ik sta daar niet als een adhd’er die vlak voor de ceremonie nog even 5 blikken Red Bull achterover heeft gekieperd. Ik vlieg niet met de microfoon tussen jullie gasten door. Ik zing niet, ik spring niet, ik swing niet en ik wring me niet tussen jullie in om zo nodig een selfie te moeten maken die ik kan delen op mijn socials om te laten zien wat voor geweldig stel ik nu toch weer heb mogen trouwen!

Ik ben geen clown.

Ik ben jullie trouwambtenaar. Eentje die gaat zorgen dat jullie ceremonie mooier, warmer, persoonlijker en grappiger wordt dan jullie vooraf hadden kunnen bedenken!

Dus … Zullen we er een ceremonie van gaan maken om nooit te vergeten?

Check dan of ik als jullie trouwambtenaar beschikbaar ben: app me (0610803249) of mail me.