De op één na leukste trouwambtenaar van Nederland

D

De leukste trouwambtenaar van Nederland … Helaas, dat kan ik niet meer zijn. Zo kan ik me net meer noemen. Die plaats is al bezet door een andere trouwambtenaar. Aan cabaretier Jelle Kuiper. Google hem maar eens.

Hoe belangrijk is het om een leuke trouwambtenaar te zijn?

Nou ja, dat ben ik me natuurlijk wel af gaan vragen, toen de titel ‘leukste trouwambtenaar van Nederland’ vergeven bleek te zijn. Want leuk is een ontzettend vaag begrip natuurlijk.

‘Hoe was de ceremonie?’

‘Ja. Leuk.’

Als iemand dat antwoord geeft, spat van dat ‘leuk’ het enthousiasme niet af. Leuk klinkt dan eerder als ‘wel leuk’. Niet top. Niet perfect. Nee, gewoon.

En ‘gewoon’ is dan weer het laatste wat je als trouwambtenaar of ceremoniespreker wilt zijn. Je wilt vlammen. Je wilt leuk zijn in de zin van dat er moet worden gelachen. En dat het op en top persoonlijk is. Dat het bruidspaar geniet. Maar dat je ook de gasten ziet genieten. De ouders. De familie. Vrienden. De fotograaf. Degene die tijdens de ceremonie live zingt. Dat ze na afloop allemaal zeggen: ‘Dit was super. Dit paste bij hen. Dit was humor. Dit was liefde. Dit was … geweldig.’

Zo’n ceremonie moet meer dan leuk zijn. Veel meer. En dat geldt dus ook voor de trouwambtenaar of ceremoniespreker!

Dus dat ik niet de leukste trouwambtenaar van Nederland ben …

Ik leg er me bij neer.

Zoals ik accepteer dat waarschijnlijk geen enkele overtreffende trap van toepassing zal zijn op mij. Knapste? Nee, dat zou wel van heel weinig zelfkennis getuigen. Bij ‘meest romantische’ word ik keihard uitgelachen door mijn vrouw. En vriendelijkste, daar koop je weer zo weinig voor.

‘Wij hadden de vriendelijkste trouwambtenaar van Nederland.’

Hoor je het jezelf zeggen?

Nee. Ik zal mezelf moeten presenteren zonder overtreffende trap.

Al heb ik heel even getwijfeld. Want op één na leukste klinkt misschien nog wel leuker dan leukste …

Share

1 Reactie

Door Jeroen