Help, de trouwambtenaar komt op bezoek!

H

Het is een van de onderdelen in de voorbereiding op jullie huwelijk: het bezoek van de trouwambtenaar.

Nachten voor de afspraak lig je al te woelen: wat gaat hij vragen?

Alle bijzondere momenten uit je leven heb je voorbij zien komen. De momenten samen. En de momenten van toen jullie elkaar nog niet kenden. Alle momenten ook waar je het per definitie ook NIET over wilt hebben met de ambtenaar van de burgerlijke stand. OMG. Daar gaat hij me toch niet naar vragen?!

En op foto’s ziet zo’n babs er dan wel aantrekkelijk en vriendelijk uit, tenminste in mijn geval, maar hoe is zo’n buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in het echt?

Om je voorbereid het gesprek in te laten gaan, geef ik je vijf tips.

Vijf tips om te zorgen dat het gesprek met jullie trouwambtenaar soepel verloopt

1. Kijk elkaar af en toe smoorverliefd aan
Tijdens de ceremonie zelf moet de liefde er af vonken. Jullie zijn voorbestemd voor elkaar. Dat ziet straks iedereen. Het voorgesprek met de trouwambtenaar kun je zien als een proeve van bekwaamheid. De trouwambtenaar wil kunnen zien dat het menens is. Dus vreet elkaar op. Kus elkaar. Knipoog naar elkaar. Tril een keer grommend met de bovenlip, nadat je elkaar terloops bij jullie stoeinaampje hebt genoemd. En vooral: ben vanavond de liefde!

2. Verwen je trouwambtenaar tijdens het gesprek
Jullie trouwambtenaar moet straks zijn mooiste verhaal ooit ever gaan schrijven. Kunst is dus om hem te verleiden tot de speech van zijn leven. En heel eerlijk: met een kopje oploskoffie met een droog Mariakoekje inspireer je hem niet. Nee, leg een bonbonnetje naast zijn koffie, zeg hem dat je verschillende speciaalbiertjes koud hebt liggen, vraag hem welke hij het liefste drinkt, zet een bakje studentenhaver op tafel, enz. Vertroetel hem. Inspireer hem. Daar pluk je tijdens de ceremonie de vruchten van.

3. Onderschat je trouwambtenaar niet
En dan zeg ik ‘niet’, maar ik bedoel: nooit. Geen moment. Hij ziet er misschien wat onnozel uit. Een tikkeltje chaotisch misschien. Maar dat is maar spel. En inderdaad: hij schrijft niet alles op wat je zegt; en dan ook nog eens in een onleesbaar handschrift. Maar vergis je niet: een trouwambtenaar ziet alles, hoort alles en onthoudt alles. En dan zeg ik ‘alles’, maar dan bedoel ik dus ook echt ALLES.

4. Wees voorbereid op alle vragen
Jullie trouwambtenaar is een ervaren interviewer. Wat Eva Jinek of Jeroen Pauw op tv is, is jullie trouwambtenaar in het echte leven. Hij vraagt je de kleren van het lijf. En nee, niet altijd rechtdoor; vaak ook via omwegen. Via weggetjes die je niet kent. Dan gaat het wel soepel, denk je. Het gesprek kabbelt lekker door. En dan ineens, BAM, komt hij van links met een vraag die je totaal niet aan had zien komen. En je trapt erin, hoor. Echt wel. Die ene opmerking die je niet had willen maken, zit in het hoofd van de trouwambtenaar. En komt er waarschijnlijk over een paar weken weer uit. Inderdaad, tijdens de ceremonie.

5. Neem die eerste vier tips niet te serieus 😉
Ze zullen het de komende weken nog vaak tegen jullie zeggen, in de aanloop naar jullie bruiloft: geniet er van! Datzelfde moet je ook van het gesprek met jullie babs doen: ervan genieten. Vergeet alles wat ik hierboven heb geschreven. Nou ja, misschien op dat biertje na 😉 Ben lekker jezelf. En maak er gewoon een keigezellige avond van.

Ben je na al die tips wel toe aan een gesprek met een trouwambtenaar? Bel of mail me maar!

Share

Reageren? Ga je gang!