Interviewt de trouwambtenaar ook familie en vrienden voor zijn woordje?

I

Afgelopen week kreeg ik een mailtje. Een toekomstige bruid wilde weten of ik naast het bruidspaar ook hun familie en vrienden wilde interviewen. En dan zat ze zelf te denken aan 8 personen: de ouders en de getuigen. Ik heb op mijn site het tarief van mij als trouwambtenaar staan. Ze wilde weten wat het tarief zou zijn als ik 8 interviews extra zou afnemen.

Grappige anekdotes

De vraag verraste me eerlijk gezegd. Ik heb één keer een bruidspaar gehad dat de ouders uit eigen beweging had gevraagd wat op papier te zetten over de bruid en bruidegom. Dat leverde verschillende handgeschreven pagina’s op met grappige anekdotes over het stel van toen zij nog baby en kind waren. Toch heb ik die info destijds niet gebruikt voor mijn woordje. Ze voegden niet zo veel meer toe aan het verhaal dat het bruidspaar me al had verteld en aan de indruk die ik van hen had gekregen.

Saaie afbeelding hè!? Sorry. Ik wilde de lap tekst onderbreken met een foto, maar ik maak nooit een foto van mezelf als ik aan het interviewen ben. Ook het bruidspaar heeft dat nog nooit gedaan. En dat snap ik maar al te goed. Maar daarom hier dus die saaie foto. Sorry. Mijn interviews zien er altijd wel gezelliger uit, hoor!

Hoe ziet een interview met een bruidspaar eruit?

Daar zal ik nog eens een aparte blog aan weiden. Maar het komt er op neer dat het geen ‘echt’ interview is. Het is een gesprek. We duiken de levens in van het bruidspaar. Eerst dat van de bruid, daarna van de bruidegom en daarna in hun gezamenlijke leven. En eigenlijk … komt alles dan wel aan bod. In ieder geval: alle ingrediënten die nodig zijn voor een speech.

De reden om ook familie en vrienden te interviewen

Ik weet dat sommige trouwambtenaren het heel enthousiast aanbieden in hun profiel: dat ze zó ver gaan in hun voorbereidingen op jouw bruiloft, dat ze ‘zelfs’ ook enkele naasten van het bruidspaar bellen. Prima natuurlijk. Ik denk dan alleen maar: is dat geen zwaktebod? Kun jij uit het gesprek met het bruidspaar niet genoeg input halen om je woordje te schrijven? Drijft dat de prijs niet alleen maar op (de tijd moet toch betaald worden)? En kun je die tijd die je in het bellen steekt, niet beter in het gesprek met het bruidspaar of het schrijven van het woordje steken?

@trouwambtenaren die meelezen: als je een goede reden hebt om dit te doen, laat het me vooral weten!

Een trouwambtenaar of ceremoniespreker is iemand bij wie je je op je gemak voelt. Iemand die je vertrouwt en die je verrast.

Wordt het een ceremonie of een levensloop?

Een trouwambtenaar is een ceremoniespreker. Iemand die de ceremonie leidt. Op een grappige, luchtige of ontroerende manier. Net wat bij het bruidspaar past. Het is de gastheer of gastvrouw. Iemand bij wie het bruidspaar zich op het gemak voelt, maar ook de gasten. Iemand die je vertrouwt en die je verrast. Het is – tenminste, zo zie ik het – niet degene die een volledige levensloop (van baby tot bruidspaar) in kaart brengt en opdreunt.

Tip: maak er meerdere bijzondere momentjes van op een dag

Dat de trouwambtenaar familie en vrienden gaat interviewen? Prima, hoor. Er zijn babsen die het doen. Maar vraag je vooral af of het misschien niet leuker is als familie en vrienden hun eigen woordje doen. Dat kan tijdens de ceremonie, wat regelmatig gebeurt, maar ook op een ander moment van de dag. Hoe waardevol is het als de ouders hun kinderen toespreken tijdens het diner! Diezelfde emotie die daar naar voren komt, kan een trouwambtenaar nooit vangen in het korte tijdsbestek van een ceremonie. En hoe grappig kan het zijn als de vrienden een kort moment pakken op de dag. In plaats van dat je alles in de ceremonie propt.

Dus: interviewt de trouwambtenaar ook familie en vrienden?

Ja, er zijn er die dat doen. En als je er waarde aan hecht dat de inbreng van jullie naasten in de trouwceremonie wordt verwerkt: benader hen dan vooral ook als je trouwambtenaar of ceremoniespreker. Want dat is het leuke aan dat er zo veel trouwambtenaren en ceremoniesprekers zijn tegenwoordig: je kunt als bruidspaar kiezen voor de ceremonie en ambtenaar die bij jullie past!

En nogmaals: denk je hier anders over, laat het me vooral weten …

Share

Reageren? Ga je gang!