Hoe lang van tevoren moet je de trouwambtenaar regelen? Drie tips.

H

Vorige week sprak ik een kapster die veel bruidskapsels doet. Zij vertelde me dat het steeds vaker onderwerp van gesprek is in de kapstoel: ‘Wie hebben jullie als trouwambtenaar?’

Dat gevoel heb ik ook: mensen kiezen steeds bewuster hun eigen babs. Maar dat roept de vraag op: hoe lang van tevoren moet je je trouwambtenaar regelen?

Vorig jaar werd ik gebeld door een stel, twee dagen na het aanzoek. Ze wilden een aantal zaken direct geregeld hebben: datum, locatie, fotograaf en trouwambtenaar. Zodra dat eenmaal geregeld was, konden ze in alle rust aan de voorbereidingen beginnen ?

Is dat nodig, om de trouwambtenaar een jaar tevoren te regelen?

Als het je niet uitmaakt wie je trouwt, dan natuurlijk niet. Dan wijst de gemeente je een ambtenaar toe die op die dag tijd heeft om je te trouwen.

(Al kiezen steeds meer mensen heel bewust hun ambtenaar. Moet je ook doen, vind ik, ook als je voor een ambtenaar van de gemeente kiest: een gemeente heeft verschillende eigen trouwambtenaren. De een is wat formeler in zijn bewoordingen, de ander wat luchtiger. Je contactpersoon bij de gemeente kan waarschijnlijk wel aangeven wie er bij jullie past.)

Als je zelf een heel duidelijke voorkeur hebt voor een ambtenaar of ceremoniemeester, dan ben ik het wel eens met het stel dat ik net aanhaalde: je kunt het maar geregeld hebben.

In mei van dit jaar had ik al de eerste boekingen staan voor de zomer van 2019. Dat zijn bruidsparen die hun ambtenaar dus ruim een jaar van tevoren hebben geboekt.

Van de andere kant heb ik dit jaar gewoon nog vrije dagen staan. Dus ga je in het najaar trouwen, dan heb ik nog ruimte.

Drie tips om op tijd de trouwambtenaar van je keuze op tijd te boeken:

1 – Verdiep jezelf in de wereld van trouwambtenaren
Veel mensen zonder trouwplannen hebben geen idee hoe dat nu precies zit met trouwambtenaren en zelfstandige trouwambtenaren; en met de verschillen in kosten tussen hen beide. Hoeft ook niet. Ze hebben geen plannen. Maar als je wel gaat trouwen: laat je dan op tijd informeren. Waarom zou je voor een zelfstandige babs kiezen? Of waarom juist niet?

2 – Neem een optie op je favoriete trouwambtenaar
Heb je je trouwdatum staan en heb je een ‘oogje’ op een trouwambtenaar laten vallen, maar moet je nog overleggen? Bel de ambtenaar van je keuze en vraag of je in ieder geval vast een optie op hem of haar kunt nemen. De meeste ambtenaren zullen dat geen probleem vinden. Ik niet, in ieder geval. Meestal spreek ik af dat ik de datum dan twee weken in optie houd.

3 – Maak duidelijke afspraken met de trouwambtenaar van je keuze
Vaak weet je nog niet hoe laat je gaat trouwen. Dat definitieve programma komt later wel. Stem dat even af met je trouwambtenaar of die daar geen moeite mee heeft. En zodra je dat tijdstip wel definitief hebt: laat het je ambtenaar dan ook weten.

Dus: hoe ver van tevoren moet je je trouwambtenaar regelen?

Dat is helemaal aan jou. Het hangt van jouw wensen en eisen af. Heb je een trouwdatum en wil je per se dat een bepaalde trouwambtenaar jullie trouwt? Dan zou ik zeggen: boek die ambtenaar vandaag nog. Het kan maar geregeld zijn, toch?

Share

Reageren? Ga je gang!