Jeroen, wat maakt jou zo bijzonder als babs?

J

Die vraag stelt het aanstaande bruidspaar me tijdens ons kennismakingsgesprek: wat maakt mij nu zo bijzonder als babs? Waarom moeten ze voor mij kiezen; juist voor mij? Ik vraag er immers een aardig tarief voor (wat overigens wel meevalt, hoor. Zie mijn verhaal over de kosten van een trouwambtenaar). Dan willen ze wel weten wat ze daarvoor terug krijgen.

Ik laat een kleine stilte vallen.

Terechte vraag, zeg ik, en ik zie mezelf voorover buigen, de ellebogen op tafel planten en de vingertoppen tegen elkaar vouwen.

‘Wisten jullie’, zeg ik, terwijl ik het bruidspaar strak aankijk, ‘dat ik al bij vier of vijf ceremonies met een glas bier in de hand heb gestaan in plaats van een glas water? Maar dat er dus nog steeds relatief meer ceremonies zijn waar ik water drink?’

Het meisje schuift wat op haar stoel en kijkt haar vriend zonder haar hoofd te bewegen vlug vanuit de ooghoeken aan.

Ik vervolg, met een felle blik in de ogen nu. ‘En wisten jullie dat André Hazes mijn favoriete zanger is? De ouwe bedoel ik dan hè! De jonge, daar heb ik niet veel mee. Dat ik dit jaar aan een dansshow mee heb gedaan in het theater? Dat ik ooit prins carnaval ben geweest en elke carnavalskraker van voor tot achter mee kan lallen? Dat ik laatst bij een concert van Sepultura ben geweest en binnenkort met mijn kinderen naar Nick & Simon ga? Dat ik afgelopen winter 5,5 weken een baard heb gehad, daar verrassend veel lovende kritieken op heb gekregen, maar een foto van mezelf terugzag en die baard dezelfde dag nog van schaamte af heb geschoren … Wisten jullie niet hè?’

Ik laat even een stilte vallen en leun achterover.

‘En dát’, zeg ik, weer iets ontspannen, ‘maakt mij zo bijzonder. Want sla er de gemiddelde website van een trouwambtenaar maar op na: ze schrijven allemaal dat ze leuk zijn, ze hebben allemaal humor, ze maken een ceremonie allemaal op en top persoonlijk. Maar er is er geen een zoals ik. Want ik … ben trouwambtenaar Jeroen!”

#slaatzichzelfopdeborst

(#enraakteentikkeltjeontroerd)

Zo zie ik het voor me dat ik antwoord.

In werkelijkheid antwoord ik dat ik een errug leuke trouwambtenaar ben, die de liefde voorop stelt, maar vindt dat de liefde best gepaard mag gaan met een glimlach. Dat ik die babs ben die het heel persoonlijk maakt, de kinderen erbij betrekt en die wil dat alle gasten van de ceremonie genieten.

Tot nu toe werkt dat antwoord nog altijd.

Maar er komt een keer dat ik dat andere antwoord ga proberen! Dus mocht je een afspraak willen plannen om kennis te maken: wees alvast voorbereid!

Share

Reageren? Ga je gang!