Welke trouwambtenaar kies je?

W

‘Welke trouwambtenaar adviseer je ons?’

Zo vroeg ze dat.

We hadden contact gehad via de mail. Ze hadden trouwplannen voor 2024, was aan het googelen geslagen, op mijn site uitgekomen, enthousiast geworden en had direct een mailtje gestuurd: ben jij als trouwambtenaar beschikbaar op …?

Helaas … die datum was al vergeven.

Ken jij een trouwambtenaar, zo wilde ze daarna weten, die een ceremonie ook lekker losjes doet? Met een lach, maar wel ook met oog voor ons in plaats van voor zichzelf?

En dat vond ik een lastige.

Want ik heb mijn eigen soort van leermeester gehad in Harry Kobus. Hij heeft ons in 2004 getrouwd. Toen al wars van de stereotype verhaaltjes, maar lekker op zijn eigen, persoonlijke, droog humoristische manier. Heerlijk.

Dus verwijs ik anderen graag naar hem.

Want anders … ik zou het echt niet weten.

Iedereen wil tegenwoordig trouwambtenaar worden

Soms google ik zelf wel eens wat rond. En dan ben ik maar wat blij dat ik zelf niet meer hoef te trouwen: op elke hoek van de straat woont tegenwoordig wel een babs, zo lijkt het. En ze zijn allemaal leuk, grappig, persoonlijk, gevoelig, enz.

Ik krijg tegenwoordig bijna net zo veel mailtjes van stellen die willen trouwen als van mensen die trouwambtenaar willen worden en mij om tips vragen.

Maar goed … daar hebben we het nu helemaal niet over, Jeroen.

Welke trouwambtenaar past bij jullie?

Ehm … Nee, toch nog heeeeel even …

Want wat mij stoort: trouwambtenaren die zich op hun saait profileren door zich af te zetten tegen andere trouwambtenaren. ‘Ik ben trouwambtenaar geworden, omdat mijn eigen ceremonie een dieptepunt was, waarbij de babs zich vooral had verdiept in de historie van het pand …’

Dat heb ik serieus zo voorbij zien komen op een website van een zelfstandig trouwambtenaar. Met een foto erbij van een sip kijkend bruidspaar.

En nee, das inderdaad niet fijn. Maar weet je, dan had je beter je huiswerk moeten doen of toen niet zo zuinig moeten zijn. Maar je moet niet, tig jaar na dato, de babs de schuld gaan geven!

Want: tijden veranderen. Vroeger was alles inderdaad anders dan nu. Een bruidegom gaat anno nu ook niet meer voor een broek met flapperende pijpen en een colbert die tot vlak boven de knieën host. (Mocht je toevallig toch interesse in zo’n pak hebben: ik heb misschien nog een adresje -) Dus flauw, vind ik tenminste, om jezelf omhoog te praten door je te vergelijken met een babs van honderd jaar geleden!

Of nog erger:

Zelfstandige trouwambtenaren die zich heel sterk afzetten tegen ‘stijve’ ambtenaren van de gemeente … En dan vooral van een andere gemeente. Want zelf staan ze, omdat dat toch wel praktisch is om een eigen werkgemeente te hebben, met hun glimmende lach wel op de site van hun eigen gemeente.

Kom op: je bent zelfstandig trouwambtenaar of niet! Vind ik. Durf ergens voor te staan!

Sorry. Ik liet me even gaan. Moest ik even kwijt.

Terug.

Welke trouwambtenaar kies je?

… want daar hadden we het over.

Lastig. Want echt, je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en maten. En allemaal proberen ze zich te onderscheiden. De een is nog hipper dan de ander, de een rijdt een klassieke auto waar hij op elke foto op zijn Instagram-account met 18 volgers de blits mee probeert te maken, de ander draagt exact dezelfde cowboyhoed als Arendsoog of slaapt in een zelfgemaakte kopie van de jurk waarin overgrootoma ooit nog is getrouwd. De een rijmt er op los, de ander zingt de ceremonie aan elkaar. De een richt zich exclusief op de biseksuele transgenders met zwart haar tot maximaal op de schouders, de ander op veganistische Harley Electra Glide-rijders met een tattoo van hun favoriete huiskonijn op de linkerbil.

De keuze is reuze.

En dat is lastig.

Maar wees gerust: dat is het niet alleen voor jullie.

Er zijn tegenwoordig tools op sites waar alle trouwambtenaren van Nederland zich tegen betaling kunnen presenteren. Je geeft aan wat je budget is, wat je in een trouwambtenaar zoekt, op welke locatie je trouwt en de tool reikt je wat namen aan.

Handig.

En anders in ieder geval slim: de sites haken ongetwijfeld in op een behoefte bij bruidsparen die zich afvragen welke trouwambtenaar bij hen past.

(Overigens: ik sta niet op zulke sites. Ergens ben ik daar dan toch te eigenwijs voor: ik wil het als trouwambtenaar helemaal zelf doen! Op eigen houtje groeien. Niet afhankelijk zijn van andere, ondoorzichtige initiatieven. Bovendien: de stellen die contact met mij opnemen, zijn in de regel al enthousiast geworden door mijn site. De klik is er vaak al, zelfs voordat we bellen.)

Veel te lang verhaal, Jeroen, kom nou eens tot de kern

Oké, oké, terug naar die vraag, want ik wilde degene die een blauwtje bij mij had gelopen omdat ik al bezet was natuurlijk wel helpen.

Welke trouwambtenaar past bij jullie?

Als Google je niet verder helpt (en ik bezet ben -) dan zou ik dat als volgt aanvliegen:

  • Heb je wel al een fotograaf?
    Vraag het die. Die maakt elk jaar ontzettend veel bruiloften mee, van dichtbij en heel intensief, en kan je ongetwijfeld tips geven. Veel van mijn aanvragen krijg ik indirect via fotografen.

  • Gooi het eens in de groep
    Op het werk, in de vriendenkring, op je cluppie … Je bent niet de eerste die gaat trouwen. Informeer gewoon eens naar de allerleukste ceremonie waar mensen ooit bij aanwezig zijn geweest.

  • Is de locatie al bekend waar je gaat trouwen?
    De mensen van de trouwlocatie maken een ceremonie vaak iets minder bewust mee dan een fotograaf, omdat ze zelden toeschouwer zijn, maar altijd wel ergens aan het werk zijn. Toch krijgen ook zij, direct of indirect, wel de verhalen mee over wat nou echt een goede trouwambtenaar is. Ik denk dat ze je graag helpen.

En heel eerlijk: ik denk dat veel trouwambtenaren er iets tofs van weten te maken. Je mag verwachten dat het mensen zijn die kunnen luisteren, die een verhaal in woorden kunnen vangen en dat goed weten te presenteren. Anders deden ze niet wat ze doen!

En gelukkig … zijn ze allemaal leuk, grappig, persoonlijk, gevoelig, enz. -)

Tot slot …

Misschien wel de beste tip: gewoon contact opnemen met de trouwambtenaar die je wel aanstaat, zonder dat je dat perse uit kunt leggen. Bellen, kijken of er een klik is en erop vertrouwen dat het goed komt. Want dat komt het!

En als je nou serieus heel dit verhaal hebt gelezen (echt waar?), dan zou ik in ieder geval mij alvast eens vragen of ik tijd heb: trouwambtenaarjeroen@gmail.com

Share

Reageren? Ga je gang!