Hoe lang duurt een trouwceremonie?

H

Een trouwceremonie duurt gemiddeld een half uur. Soms iets langer. Bijvoorbeeld omdat het bruidspaar elkaar een gelofte doet, omdat een familielid van het bruidspaar een woordje wil doen tijdens de ceremonie of omdat er live muziek is.

Langer dan drie kwartier heeft een ceremonie van mij nog nooit geduurd.

En heel eerlijk: ik denk dat een half uur een mooi tijdsbestek is, zeker als er kinderen bij zijn. Het gaat er niet om hoe lang een ceremonie duurt, het gaat er om hoe mooi de ceremonie is.

De duur van de trouwceremonie komt altijd ter sprake

De planning op een trouwdag is soms strak. Daarom vraag ik een bruidspaar altijd tijdens ons gesprek hoe lang de ceremonie mag duren. Kan vooraf maar duidelijk zijn, toch? Al is het maar om te voorkomen dat de ceremoniemeester op hete blaren zit omdat de trouwceremonie uit dreigt te lopen …

Kan een ceremonie ook te kort duren?

Ja. In de tijd dat ik begon als trouwambtenaar heb ik een paar ceremonies bijgewoond. Puur om te kijken hoe die verliepen.

Ik was bij een ceremonie van een stel dat een prachtig verhaal te vertellen had. Bruid en bruidegom waren op leeftijd. Er waren meer dan zestig familieleden aanwezig bij de ceremonie. Alles en iedereen zag er top uit.

De trouwceremonie duurde slechts een kwartier …

Zo jammer vond ik dat. Deze mensen. Die moesten een prachtig verhaal te vertellen hebben. Daar moest zo veel hervonden liefde zitten. Waarom voelde ik die liefde niet in de woorden van de trouwambtenaar? De ceremonie was niet meer dan een koude plechtigheid.

Zo jammer vond ik dat toen. Dus ja, een ceremonie kan wel degelijk ook tekort duren, is mijn idee.

Reageren? Ga je gang!